Állatasszisztált kutyaterápia

Állatasszisztált kutyaterápia az oviban

2024. év elején elindult óvodánkban az állatasszisztált kutyaterápiás foglalkozás, ezen olyan gyermekek vesznek részt, akik fejlődését szeretnénk kutyák segítségével is megtámogatni. Ez egy olyan célorientált foglalkozás, ahol a speciálisan felkészített terápiás kutya támogatásával fejlesztik a mozgási, érzelmi, szociális és gondolkodási funkciókat. A terápiás és fejlesztő foglalkozások során sikerrel alkalmazzák a kutyát különböző típusú fejlesztésére (pl. tanulási problémák, érzelem felismerés zavarai, készség és képesség fejlesztés estén). Ez egy hosszútávú folyamat, mely során a gyermekek apró lépésekben megtanulnak együttműködni, bátorságot gyűjteni, miközben sokat mosolyognak, nevetnek, a szorongók elkezdenek kinyílni, és bízunk benne, hogy autista gyermekeink beszédében is sok változást, előrelépést tapasztalunk majd, akinek ilyen irányú megsegítésre van szüksége.

  A terápián két kutyus van jelen, Fülöp és Charlie, ők nagyon okos és fegyelmezett segítők, nagyon szeretjük őket. A foglalkozásvezetőnk 2014 óta dolgozik terápiás kutya felvezetőként, van tapasztalata bölcsődékben, óvodákban és iskolákban sajátos nevelést igénylő (pl. autista, ADHD) és nem igénylő gyermekeknél is, valamint értelmi fogyatékosok napközi otthonában és pszichiátrián is. Kutyás önismereti csoport foglalkozásokat is tartott felnőtteknek és kutyás készségfejlesztést cégeknek. Fókusza, hogy egyéni és intenzív kiscsoportos módon segítse a segítő szakembereket és a kutyusaikat abban, hogy sikeresen letegyék a terápiás kutya vizsgát, és utána lehetőségük legyen akár önállóan is dolgozni.

A foglalkozások interaktívak, játékosak, ahol minden gyermek megtanulja hogyan köszönjön az állatoknak, hogyan érjen és szóljon hozzájuk és hogyan működjenek együtt hatékonyan.

Köszönjük a szülők bizalmát, együttműködését, hogy támogatták a terápia elindulását óvodánkban.

Mészárosné Ádám Andrea

Óvodapedagógus, Óvodaigazgató-helyettes

A foglalkozást Pieke Ágoston vezeti.

Honlap elérhetősége: 

https://terapiaskutyakepzes.wixsite.com/agoston