Madárbarátok

Óvodánk a 2008/2009 nevelési évben csatlakozott a Madárbarát óvodai programhoz

Egy kis kedvcsináló a programban való részvételre, a természetbarát szemléletben nevelő óvodának:

Madárbarát Óvoda alprogram

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által hirdetett Madárbarát Kert Program célja, hogy a résztvevők a regisztrációt követően folyamatosan, egész évben végezzenek valamilyen madárvédelmi tevékenységet. Ezért a program, alkalmazkodva a különböző lakó- és munkahelyi körülményekhez, több alprogramból áll.

A Madárbarát Óvoda alprogram a madárvédelem mellett kiemelkedően jó lehetőségeket kínál a gyerekek nevelésében, az óvoda nevelési programjának fejlesztésére, bővítésére. Mivel a városi madarak hozzászoktak az ember jelenlétéhez, az odúhoz a fiókáit etetetni érkező, vagy a madáritatóban fürdő madarak megfigyelése életre szóló élményt jelent a gyerekeknek. A madarak kínálta pedagógiai lehetőségeket télen sem kell nélkülöznie a madárbarát óvodának. A nyüzsgő madáretetők, különösen a csoportszoba ablakába helyezett ablaketető életének megfigyelése a zord időszakban is remek elfoglaltságot jelent.

Ősz és tél

A madarak számára az ősz és a tél a költést követő nyugalmi időszak. Számos madarunk elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az egész éves itatás folytatása. Ekkor érdemes kitakarítani és felújítani a régi, illetve kihelyezni az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk nem csak a költési időszakban fontosak a madarak életében, ősszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket.

Tavasz és nyár

A hóolvadást követően abba kell hagyni a madáretetést, és az etetőket ki kell üríteni. A költési időszakban ne etessünk, mert ez a cinegékre nézve kockázatos lehet. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették az egyébként rovarevő fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladtak, elpusztultak. Az itatás egész évben, de különösen a nyári kánikulában fontos madárvédelmi munka.

Javasolt madárvédelmi eszközök és módszerek:

 • 2-4 B odú kihelyezése fákra, lehetőleg úgy, hogy csoportszobák ablakaiból is rájuk lehessen látni. Megtelepülő fajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, mezei veréb, házi veréb.
 • 1-2 D odú kihelyezése fákra, lehetőleg úgy, hogy csoportszobák ablakaiból is rájuk lehessen látni. Megtelepülő fajok: seregély.
 • C odú kihelyezése az eresz alá, a terasz és tornác tetejéhez. Megtelepedő fajok: házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, barázdabillegető.
 • Ablakitató; elkerített részen, a talajon kialakított kerti itató, vagy kerti tó; 1-1,5 m magasra biztonságosan rögzíthető itatótálca. Az itatóban mindig legyen friss víz, télen naponta egyszer a jég eltávolítása után hideg csapvízzel töltsük fel az itatót.
 • Téli madáretetéshez elsősorban az ablakból is megfigyelhető, az ablak elé lógatható cinkegolyó, ablaketető, dúcetető, 1-1,5 m magasra biztonságosan rögzíthető etetőtálca.
 • Orgona, fagyal, gyöngyvessző, nyári orgonabokrok vagy sövény, és egynyári virágok ültetésével az óvodaudvar lepke- és rovarbaráttá is válik.

Pedagógiai alkalmazási lehetőségek:

 • Odúk kihelyezése, ellenőrzése és megfigyelése
 • Itatók feltöltése, karbantartása és megfigyelése
 • Etetők kihelyezése, feltöltése és megfigyelése
 • A megfigyelések alapján játékok, kézműves foglalkozások, beszélgetések kezdeményezhetők
 • Bemutató madárgyűrűzési program szervezése

Madárbarát kerti eszközök és szakkönyvek is vásárolhatók az MME web boltjában.
Forrás: www.mme.hu